‘Nieuwe betekenis voor gezonde leefomgeving’

5 vragen aan...

Het maken van een gezonde leefomgeving gaat niet over één nacht ijs. Daar weten ontwikkelaar Pedro van Zundert en directeur Verwerving Michiel Jongmans van Heijmans Vastgoed alles van. Bij iedere stap in het proces van Bellevue vragen ze zich af: ‘draagt dit bij aan een prettige leefomgeving voor bewoners?’

1. Wat is jullie rol in Bellevue?

Michiel: “Ik ben in de tenderfase van het project betrokken geweest. Dat is de fase waarin de gemeente aan marktpartijen vraagt om een plan te bedenken voor een kavel in Utrecht Leidsche Rijn Centrum. Binnen een paar maanden ontwikkelen we dan een concept en een eerste ontwerp. Uiteindelijk wonnen we met onze visie op de gezonde leefomgeving en natuurlijk het fantastische ontwerp.”

 

Pedro: “Na de champagne zijn we als team het ontwerp en alle ideeën concreet gaan maken. Het is een complex gebouw waar specialistische kennis voor nodig is. Je moet zorgen dat het een haalbaar project wordt. Niet alleen financieel, maar ook technisch en in gebruik. In Leidsche Rijn bouwen we soortgelijke projecten als Greenville en Vestibule. Deze kennis komt goed van pas bij Bellevue.”

Pedro van Zundert

2. Wat maakt Bellevue zo complex?

“De hoge ambitie om te bouwen met natuur en de duurzaamheidseisen bijvoorbeeld”, zegt Pedro. “Maar ook de combinatie van geluidseisen, het terrasvormige ontwerp, inpandig parkeren, de hoge kwaliteit van de materialisatie, bijzondere installatietechnieken voor bijvoorbeeld de opvang van regenwater, de diversiteit in de woningplattegronden, stijgende bouwkosten, de uitdagingen van de binnenstedelijke locatie, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Dat vraagt om een heel team van specialisten. In dat proces moeten we iedereen aan boord houden en zo min mogelijk inleveren op kwaliteit. Dat maakt het project complex.”

‘Het vraagt om een heel team van specialisten.
In het proces moeten we iedereen aan boord houden.’

Michiel Jongmans

“Naast een pakket aan wensen en eisen vanuit de gemeente zijn we vooral gaan nadenken hoe we hier een plek kunnen maken waar mensen zich straks thuis voelen”, zegt Michiel. “Daarom hebben we die groene oase bedacht aan de zuidkant. Bewoners ervaren straks niet dat ze op een hoogstedelijke plek wonen aan een druk knooppunt voor de stad. De ambities zijn hoog, maar hoe maak je zo’n zuidkant aantrekkelijk? Hoe houden we het betaalbaar? Hoe zorgen we écht voor leefbaarheid? Hoe komen natuur en wonen écht samen? Daar hebben we antwoorden op gevonden.”

3. Waarom is ‘wonen met natuur’ een belangrijke kwaliteit?

Pedro: “Vastgoed en biodiversiteit versterken elkaar. Wetenschappelijk is aangetoond dat een groene omgeving bijdraagt aan gezondheid, veiligheid en klimaat. Natuurinclusief is goed voor mens en dier. Het zorgt ook voor een schonere lucht en voor verkoeling in de zomer. De natuurinclusieve maatregelen in Bellevue helpen bij het opvangen van de negatieve effecten van klimaatverandering. Daarom werken we al vanaf het begin samen met een landschapsarchitect en onze eigen ecoloog . Om een plek te maken waar mens en dier samen kunnen leven in de stad.”

 ‘Het is fantastisch het is om tussen een groene wildernis te wonen’

Michiel: “Een project als Bellevue vraagt om visie en lef. Ik woon zelf in Eindhoven en daar staat sinds de jaren ‘90 het Medina-complex; een interessante groene beleving met verschillende woningtypes. Per toeval kwam ik er achter dat mijn buurman daar het tuinonderhoud doet. Hij heeft het team letterlijk een kijkje in de keuken gegeven. Het heeft ons enorm geïnspireerd om met natuurinclusiviteit aan de slag te gaan. Door het zelf te zien en te beleven, ervaar je hoe fantastisch het is om tussen een groene wildernis te wonen. En dat middenin de stad. Dan ga je denken: ‘dit is een unieke kwaliteit, dit wil ik ook’.”

4. En wie mogen straks van deze unieke kwaliteit gaan genieten?

“Er is eigenlijk voor bijna idereen een plekje hier”, zegt Michiel. “Van starters, senioren en gezinnen met thuiswerkende ouders, tot doorstromers of mensen die liever gelijkvloers willen wonen. De ene woning grenst aan een binnenhof, de ander heeft een mega groot terras met uitzicht, terwijl andere woningen juist mogelijkheden hebben voor een werkplek aan huis. De diversiteit van de woningtypes is enorm en voor verschillende doelgroepen toegankelijk. De helft van de woningen zit in het duurdere segment. Daar tegenover staat dat een kwart van het aanbod voor de ‘sociale koop’ is. Dat zijn betaalbare woningen voor starters of alleenstaanden. Het overige deel is middeldure koop.”

5. Waar zijn jullie het meest trots op?

Michiel: “We zijn ver gegaan als het gaat om groen en de gezonde leefomgeving. Over alles is nagedacht: nestkasten, type beplanting, oriëntatie, welke vogels we willen aantrekken, welke insecten we daarvoor nodig hebben. Dat soort details. En niet alleen in het gebouw, maar ook in de openbare ruimte. Bellevue voelt als een soort groen openluchttheater waar mensen straks kunnen genieten. Waar schapen voor de deur grazen en waar je lekker kunt picknicken. Ik ken weinig projecten met deze kwaliteiten en het maakt me trots dat wat we echt gaan maken wat we bedacht hebben.”

 

Pedro: “De focus die het hele team heeft om van Bellevue iets moois van te maken is een niet te onderschatten kwaliteit. Iedereen weet: dit is een uniek project. Uit dat enthousiasme haal ik veel plezier. Als over een paar jaar de bewoners genieten van het groen en het uitzicht, dan hebben we het goed gedaan.”

 

De verkoop van Bellevue start begin 2022. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg ons op InstagramFacebook

 

Blijf op de hoogte →

Ook interessant