‘Het Poortgebouw verbindt dynamiek en paradijs’

Het ontwerp van Bellevue kenmerkt zich door zijn getrapte terrasvorm. Om de kopse kant van het gebouw aan de westzijde vriendelijker te maken werd in de ontwerpfase besloten om een hoekgebouw toe te voegen: het Poortgebouw. Ivar van der Zwan van Workshop Architecten legt uit hoe dit gebouw de dynamiek van de noordzijde verbindt met het groene ‘paradijs’ op het zuiden.

Ivar geniet van het uitzicht, vlakbij het pleintje voor het Poortgebouw

Wat is het verhaal achter het ontwerp van het Poortgebouw?

“Dat verhaal begint eigenlijk hier bij het aangelegde pleintje ter hoogte van stadsbrouwerij RoodNoot. Toen we hier met het team aan het brainstormen waren, ontstond het idee dat Bellevue een hoekgebouw moest krijgen. Dat was niet de uitvraag, maar het leek ons veel logischer. Waarom? Omdat je anders een dode, platte zijgevel krijgt. Als je vanuit het westen over de Vleutenseweg rijdt, dan rij je als het ware tegen een dichte, stenen wand aan. Dat leek ons niet zo fraai. Het hoekgebouw moet de noordzijde aan de Vleutenseweg en de zuidzijde met het fraaie uitzicht met elkaar verbinden. Een duidelijke, sculpturale overgang die tevens als vriendelijke, interessante kop van het grotere geheel fungeert.”

“Het hoekgebouw moet de noordzijde aan de Vleutenseweg en de zuidzijde met het fraaie uitzicht met elkaar verbinden”

Het uitzicht op stadsboerderij Rood Noot

Welke invloed hebben RoodNoot en het pleintje voor de deur op het ontwerp gehad?

“De aansluiting met het pleintje voor de deur was een belangrijk aanknopingspunt. Dat pleintje ligt net boven RoodNoot. Mensen fietsen of lopen straks om RoodNoot heen en komen boven aan bij het pleintje. Een fijne plek om even op adem te komen, van het uitzicht te genieten of om elkaar te ontmoeten. RoodNoot is het slotstuk van de cultuuras in Leidsche Rijn. Deze cultuuras begint bij de Vrijstaat en loopt dwars door Leidsche Rijn Centrum heen. Het is een strook met functies voor cultuur, ontspanning en horeca. Hoe mooi als je vanuit je huis over deze cultuuras heen kunt kijken? Daar hebben we met de oriëntatie van de woningen en de terrassen rekening mee gehouden. We hebben echt geprobeerd om iets te ontwerpen wat zich verhoudt tot de schaal van de oude stadsboerderij.” 

Impressie voorzijde

Hoe laat je zo’n hoekgebouw goed aansluiten op een terrasvormig gebouw?

“De terrasvorm van het gebouw heeft een bepaald getrapt patroon. Het Poortgebouw moest daarop aansluiten. De noordzijde aan de Vleutenseweg oogt heel stedelijk. De zuidkant juist heel groen en rustig. Het Poortgebouw brengt beide werelden bij elkaar. Met z’n bakstenen uiterlijk oogt het behoorlijk stedelijk, maar met de pergola’s trekken we het groen van de zuidkant net wat verder door het gebouw in. De scherpe hoeken in het Poortgebouw en de net iets andere kleurstelling van de bakstenen maken het een op zichzelf staand gebouw.”

“Het is als het ware een gestapelde taartpunt. De verschillende verdraaiingen maken het hoekgebouw zo bijzonder”

Ivar van der Zwan

Heeft het gebouw niet iets weg van een taartpunt?

“Dat klopt. Het is als het ware een gestapelde taartpunt met op de begane grond hoge glazen puien. In het gebouw komen 12 woningen. Appartementen en grondgebonden woningen van twee woonlagen. De appartementen hebben hun entree aan het pleintje, de grondgebonden woningen in de poort van het gebouw. De taartpunt hebben we ook verwerkt in driehoekvormige terrassen. De verschillende verdraaiingen maken het hoekgebouw zo bijzonder. Iedere woning is uniek en heeft een grote buitenruimte met groen op het terras.”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat we het gebouw een eigentijdse vormtaal hebben gegeven met baksteen en natuursteen als klassieke ingrediënten. Baksteen kun je echt heel mooi detailleren. Door hoekstenen te gebruiken kunnen we de scherpe taartpunten maken in de terrassen. Ik hoop dat ik mensen met het ontwerp kan verleiden. Dat het iets toevoegt aan de dynamiek van de plek. Er zijn zoveel dingen die hier het leven bepalen; de brug, het uitzicht, het Amsterdam-Rijnkanaal, het groen, de Vleutensebaan, het spoor. Het is nogal wat. Nu we hier zo rondlopen zie ik het weer helemaal voor me. Het gebouw sluit echt aan bij de bestaande dynamiek van de plek en de nieuwe gebouwen in de directe omgeving. Maar eerst moet het natuurlijk nog gebouwd worden. We hebben er in ieder geval met ontzettend veel liefde, toewijding en energie aan gewerkt.”

Ook interessant

‘Stadsnatuur pal voor je neus’

Wat houdt je werk als ecoloog in? “Jarenlang heb ik veel veldwerk gedaan en als een soort Freek Vonk vogelsoorten onderzocht en vleerm… Lees meer

Ivar van der Zwan

Aan het woord: Ivar van der Zwan van Workshop Architecten

Wat is het verhaal achter het ontwerp van het Poortgebouw? “Dat verhaal begint eigenlijk hier bij het aangelegde pleintje ter hoogte v… Lees meer

Walter van Dijk op projectlocatie Bellevue

Aan het woord: architect Walter van Dijk van NL Architects

Hoe is het idee van de terrasvorm ontstaan? “Vanuit het stedenbouwkundig plan is het beeld ontstaan dat je op deze plek vanuit een wei… Lees meer